Selvitys: Luotsiveneen L 243 vaaratilanne Orrengrundin eteläpuolella 1.12.2024

Tapahtumat

Luotsivene L243 oli matkalla hakemaan luotsia MV Elbwind alukselta 1.12.2024. Luotsin noutoa odottaessaan L 243 seurasi Elbwindiä pysytellen sen takana. Vaaratilanne syntyi, kun Elbwind aloitti luotsauksen päätyttyä jyrkän käännöksen vasempaan luotsilta saamansa pyynnön perusteella. Tämän seurauksena lähellä ollut luotsivene L 243 joutui Elbwindin peräaallon vaikutusalueelle. Käännös yllätti luotsiveneen päällikön, joka yritti väistää kääntyvää alusta vasempaan. Tällöin Elbwindin käännöksen aiheuttamat voimakkaat pyörteet sekä L 243:n koneiden käyttö voimakkaasti eteenpäin ja ruorin kääntö vasempaan johtivat L 243:n huomattavaan kallistumaan. Luotsiveneen päällikkö sai tilanteen hallintaan käyttämällä koneita täysillä taakse ja kääntämällä ruorin keskelle, jolloin etäisyys kääntyvään alukseen kasvoi.

Tapahtuman jälkeen luotsivene lähestyi uudelleen Elbwindiä ja luotsin siirtyminen veneeseen onnistui turvallisesti. Aluksen henkilöstö tai komentosillalta poistumassa ollut luotsi eivät havainneet syntynyttä vaaratilannetta.

Finnpilot laati tapahtumasta vaaratilanneilmoituksen ja käynnisti sisäisen tutkinnan. Onnettomuustutkintakeskus sai tiedon tapahtumasta 5.12.2024.

Taustatiedot

Ennen lähtöä Mussalon satamasta MV Elbwindin päällikkö ja luotsi keskustelivat luotsitikkaiden sijoittamispaikasta. Tuuli- ja aalto-olosuhteiden vuoksi luotsitikkaat päätettiin sijoittaa aluksen vasemmalle kyljelle. Luotsi välitti tämän tiedon luotsiveneen miehistölle.
Jyrkästi kääntyvän aluksen aiheuttaman voimakkaan perävirtauksen pyörteiden muodostama riski on yleisesti tunnistettu ilmiö. Tätä käsitellään myös Finnpilotin turvallisuuskäsikirjassa, jossa ohjeistetaan luotsiveneen toiminta perävanan ylittämisessä sekä turvaetäisyyden säilyttämisessä luotsinjätön ja noudon yhteydessä. Perävana on tarvittaessa ylitettävä mahdollisimman kohtisuoraan ja turvaetäisyys aluksen perään on oltava lähtökohtaisesti vähintään 100 metriä.

Kuva 1. Ha­vain­ne­ku­va ve­neen si­joit­tu­mi­ses­ta aluk­sen ta­ka­na. Kuva ei lii­ty ta­pauk­seen. (Kuva: Finn­pi­lot Oy)

Turvallisuuskäsikirjassa käsitellään luotsiveneen toimintaa aluksen kyljellä lähinnä luotsin turvallisen siirtymisen varmistamisen näkökulmasta, mutta aluksen ja luotsiveneen turvalliseen lähestymiseen liittyvä ohjeistus jää vähemmälle huomiolle. Käsikirjan mukaan luotsiveneen päällikkö päättää, onko turvallista ajaa vene laivankylkeen.

Aluksen, luotsin ja alusliikennepalvelun välinen kommunikointi tapahtuu englannin kielellä. Tämä yhteinen kieli mahdollistaa muun muassa aluksen ja luotsiveneen välittömän tiedonvaihdon ajanjaksona, jolloin luotsi on siirtymässä komentosillalta aluksen kannella oleville luotsitikkaille.

Havainnot

Luotsivene ei saa joutua liian lähelle aluksen perävanan vaikutusaluetta valmistautuessaan luotsin jättöön tai noutoon, minkä takia Onnettomuustutkintakeskus korostaa riittävien turvaetäisyyksien merkitystä.

Finnpilotin turvalliskäsikirja korostaa luotsin kommunikointia aluksen ja luotsiveneen kanssa luotsiveneen siirtymisestä aluksen kyljelle. Siinä ei tarkemmin määritellä luotsiveneen päällikön päätöksentekoon vaikuttavia tekijöitä aluksen kyljelle siirtymisen aloittamishetkestä ja sen varmistamisesta. Luotsiveneen turvallisen siirtymisen edellytyksenä on aluksen komentosillalla olevan henkilökunnan, luotsin ja luotsiveneen päällikön yhteinen ymmärrys toimintojen ajoittamisesta vallitsevissa olosuhteissa.

Onnettomuustutkintakeskus korostaa selkeän kommunikoinnin ja yhteisen kielen merkitystä aluksen, luotsin ja luotsiveneen välillä.


Lisätiedot

Johtava tutkija Risto Haimila, puh. 02951 50730, s-posti: [email protected]

Julkaistu 11.2.2025