Säkerhetsutredningav låsmekanismen på räcket i ett ATR-flygplan

Olycksutredningscentralen har inlett en säkerhetsutredning av en olycka som inträffade vid Helsingfors-Vanda flygplats den 12 november 2024 då en passagerare som var på väg ut ur kabinen på ett flygplan föll ned på plattan. Flygplanet var ett passagerarplan av typen ATR 72-500.

Utredningen kommer särskilt att fokusera på planeringen och den operativa användningen av räcket vid kabindörren.

Tidigare i år granskade Olycksutredningscentralen en olycka som inträffade vid Jyväskylä flygplats den 12 januari 2024 då en passagerare som lämnade kabinen på ett flygplan föll ned på plattan. Olyckan berodde på att räcket vid ATR-trafikflygplanets trappor överraskande vek sig nedåt.

Granskningsrapporten är tillgänglig här.

Olycksutredningscentralen inledde ingen säkerhetsutredning av fallet, eftersom utredningen ansågs vara tillräcklig för att förmedla säkerhetsinformationen.

Olycksutredningscentralen gjorde dock vissa säkerhetsobservationer som gällde gransknings- och underhållskraven för räcket, det främre räckets skick, räckets funktionsmekanism för att identifiera om funktionsmekanismen hakar upp sig samt i anslutning till en ökning av just culture en granskning och utredning av instruktionerna till kabinpersonalen beträffande räckets funktionsmekanism och användningen av dörren och låstappen.

Granskningen görs med befogenheter för en preliminär utredning. En preliminär utredning är det första steget när det ska avgöras om en egentlig säkerhetsutredning borde inledas.

Enligt de uppgifter vi har omfattar olyckan vid Helsingfors-Vanda många faktorer som påminner om den ovannämnda olyckan i Jyväskylä. Utredningsarbete har alltså redan gjorts och vi går vidare från det. I anslutning till den tidigare olyckan bedömde vi att utredningen skulle räcka för att förmedla säkerhetsinformationen. Detta var inte fallet nu, utan ärendet bör undersökas. ATR 72- och ATR 42-flygplanen används ofta i kommersiell flygtrafik. En befullmäktigad representant från Frankrike och ATR:s rådgivare kommer också att delta i utredningen för att göra observationer. Detta innebär att säkerhetsinformationen nu utan tvivel kommer att förmedlas. Själva utredningen är naturligtvis självständig och oavhängig”, konstaterar utredningsledare Janne Kotiranta.

Syftet med säkerhetsutredningen är att förbättra den allmänna säkerheten och förebygga nya olyckor och tillbud. Säkerhetsutredningen behandlar inte ansvars- och skadeståndsfrågor.

Säkerhetsutredningen pågår i cirka 9–12 månader.

Mer information:

Utredningsledare Janne Kotiranta, tfn 02951 50703

Publicerad 21.11.2024