Storatätorter och blandmissbruk av narkotika framhävs i narkotikadödsfallen avolyckskaraktär bland unga 2023

Olycksutredningscentralen (OTKES) inledde i början av 2023 en temautredning av narkotikadödsfallen av olyckskaraktär bland unga under 25 år. Utredningens uppföljningsperiod var kalenderåret 2023.

Syftet med temautredningen är att hitta rekommendationer, så att narkotikadödsfall bland unga kan förebyggas ännu effektivare.


Antalet narkotikadödsfall av olyckskaraktär bland unga ser ut att vara cirka sjuttio under 2023. Vi måste ännu vänta på de slutgiltiga rättsmedicinska resultaten till mars, men därefter har vi kännedom om det sammanlagda antalet”, konstaterar utredningsledare Hanna Tiirinki.


Olycksutredningscentralen har utrett femton av dessa cirka sjuttio dödsfall på djupet. Analyseringen av fallen pågår fortfarande.


"Dessutom framhävs stora tätorter och blandmissbruk av narkotika i narkotikadödsfallen bland unga. Största delen av de unga har inte dött av en överdos, utan som en följd av samtidig användning av olika substanser. Mer än så kan vi inte berätta i detta skede. Vi måste först analysera en enorm mängd material”, tillägger Tiirinki.


Under våren kommer ännu uppgifter att preciseras, material att analyseras samt slutsatser och rekommendationer göras utifrån analysen.


Utredningsgruppen har ännu mycket arbete kvar under våren innan resultaten publiceras. I vår process ingår också att gå igenom utredningsresultaten tillsammans med anhöriga innan publiceringen – det är inte bara vår lagstadgade uppgift, utan också mänskligt. Avsikten är att utredningsrapporten ska publiceras före midsommar och i det skedet informerar vi mera”, konstaterar kommunikationschef Tiina Bieber.


Mer information:
Utredningsledare Hanna Tiirinki, tfn 02951 50747

Publicering:

Kommunikationschef Tiina Bieber, tfn. 02951 50714

Bild: Riitta Weijola / Vastavalo.net

Publicerad 16.1.2024