Iäkkäiden hissien jarruissa vakava vaara

Onnettomuustutkintakeskus tutkii Kaunialan sairaalassa 11.5.2021 tapahtunutta hissionnettomuutta, jossa kuoli hissillä kulkenut potilas sekä loukkaantui potilasta pyörätuolilla kuljettanut hoitaja. Onnettomuus johtui siitä, että hissin jarru oli jumiutunut auki-asentoon.

Onnettomuustutkintakeskus on antanut turvallisuustutkintalain (525/2011) 25 §:n mukaisen onnettomuusuhkailmoituksen hissiturvallisuudesta vastaavalle Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes), sisäministeriölle sekä pelastuslaitoksille iäkkäiden hissien jarruja koskevasta vakavasta vaarasta.

Jarru on hissin turvallisuuden ja sitä kautta myös huollon kannalta hissin olennainen osa, jonka on toimittava moitteettomasti. Hissin jarrut täytyy huoltaa niin, että hissi pysyy paikallaan pysähtyessään kerroksiin. Kaunialan onnettomuus paljasti iäkkäisiin hisseihin liittyvän vakavan vaaran. Päädyimme siksi antamaan onnettomuusuhkailmoituksen Tukesille, sisäministeriölle sekä pelastuslaitoksille”, toteaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi.

Erityisesti sisäministeriön ja pelastuslaitosten tulee myös huomioida, että hissin huonosti toimiva jarru voi aiheuttaa vaaraa pelastajille”, lisää tutkinnanjohtaja Kai Valonen.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostus on tarkoitus julkaista tutkinnan valmistuttua loppuvuodesta 2021.

Lisätiedot:

Johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi, p. 02951 50701

Tutkinnanjohtaja Kai Valonen, p. 02951 50707

Tutkinnanjohtajan varahenkilö Lasse Laatta (5.7. jälkeiset tiedustelut), p. 02951 50709

Liitetiedostot

Julkaistu 2.7.2021